10 septembrie 2008 - ora 10
Va mai amintiti de serialul Star Trek? Pentru a primi hrana, membrii echipajului spuneau ce vor, iar un aparat le materializa, din nimic, felul de mancare sau de bautura dorit. Cam la asa ceva o sa ajunga omenirea daca experimentul LHC reuseste. Asta pentru ca oamenii de stiinta vor sa descopere cum se poate face materie din nimic.
Fazele experimentului sunt simple, dar mai intai sa definim particulele puse in lucru. Atomul este format din nucleu si invelis electronic. Nucleul este compus, la randul sau, din neutroni si protoni. O teorie de data recenta spune ca si protonii sunt constituiti din subunitati, numite quarcuri si gluoni, care circula liber in Univers si din care se incheaga, in anumite conditii, materia.
Experimentul LHC vrea sa dirijeze doua fluxuri de protoni in sens opus unul celuilalt, printr-un tub lung de 27 de kilometri, cu o viteza egala cu cea a luminii. La un moment dat, cele doua fluxuri se ciocnesc si protonii se desfac in elementele primordiale ale Universului, cu degajarea unor energii colosale. Se preconizeaza ca, la un moment dat, intre aceste elemente primordiale va aparea si 'particula lui Dumnezeu', botezata asa de fizicianul Leon Lederman, sau 'particula lui Higgs' - dupa numele fizicianului Peter Higgs, care i-a descris existenta, teoretic, cu 40 de ani in urma.
marți, 9 septembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu